Sisteme verticale aeroponice pentru plante

Viitorul este aici!

Datorită creșterii populației, a schimbărilor climatice și a distrugerii solurilor, producția de plante devine tot mai dificilă. Suntem la un punct de răscruce în care avem de ales între 2 opțiuni:

 1. Continuăm în același mod și ajungem la foamete, 0 natură și climă insuportabilă, deci creăm o populație bolnavă sau
 2. Schimbam sistemele de producție agricolă, folosim puține resurse, protejăm natura și menținem clima pe linia de plutire așa că avem o populația sănătoasă.

Tehnologia hidroponică/aeroponică este viitorul producției de plante pentru hrană, farmaceutice și cosmetice! Astfel, serele etajate hidroponice/aeroponice,  oferă de zeci de ori mai mult produs decât serele clasice, având avantajul automatizării întregului sistem de producție.

De ce să îmbinăm tehnologia cu agricultura? De ce ferme verticale hidroponice/ aeroponice?

 • Recolte masive pe tot parcursul anului
 • Maturizarea și recoltarea rapidă a plantelor
 • Focusul este pe calitate și gust
 • Clima și lipsa forței de muncă nu au impact asupra recoltei
 • Clima din interiorul serei este controlată automat
 • Senzorii detectează orice nevoie a plantelor
 • Se folosesc foarte puține resurse și culturile sunt ecologice
 • Exista mai puțină expunere la chimicale și boli  
 • Munca de rutină este automatizată
 • Totul este controlat prin aplicație
 • Teren puțin folosit, cultivarea fiind etajată

 

Care dintre cele 2 imagini reprezintă viitorul?
1. Stânga: sistem clasic de producție, folosirea extensivă a resurselor de sol și apă, pesticide, insecticide, producție ce depinde în totalitate de condițiile meteo, este sezonieră, suprafața poate fi extinsă doar prin tăierea pădurilor sau distrugerea altor ecosisteme naturale sau
2. Dreapta: sistem vertical, aeroponic de producție a hranei, folosirea minimă de resurse, fără insecticide și pesticide, producția nu depinde de condițiile meteo, pe tot parcursul anului, etajată, suprafața se extinde pe verticală adăugând etaje.

Terenurile abandonate pot fi curățate și reconvertite în adevărate centre de producție. Pe 1 hectar de teren se pot cultiva plante, în etaje, echivalentul chiar a 100 hectare. Dorim să demonstrăm că putem avea o agricultură sustenabilă, sănătoasă, ce nu folosește multe resurse și putem să ne reconvertim mare parte din teren în păduri pentru a ne asigura un viitor nepoluat, în același timp asigurând necesarul de hrană unei populații globale în creștere!

În stânga este unul din terenurile care trebuie convertit în seră verticală. Prima noastră seră o să cultive plante pentru industria farmaceutică, astfel reducând dependența României față de plantele din afara granițelor.

Viitoarele noastre ferme, lângă București:

Acestea au o formă geodesică pentru a eficientiza absorbția de lumină naturală, iar construcția urmează să se realizeze din materiale rezistente la forțe externe și în timp.

Urmează să includem și un centru de agrement, un centru educațional și unul pentru cercetare, iar tot consumul de energie va proveni din surse regenerabile (panouri solare, mori de vânt).


© Copyright Sapiens Systems